woensdag 13 augustus 2014

DE ROEP VAN DE EKSTER

Het feit dat vogels nauwelijks nog zingen betekent niet dat je ze niet meer hoort. Ze blijven de aandacht trekken via hun roep. Het loont de moeite om er een aantal te leren onderscheiden. Dan weet je dat het feit dat ze niet meer zingen, niet betekent dat ze al vertrokken zijn. Het roepen van bijvoorbeeld Tjiftjaf en Fitis is tot in oktober te horen.
Van sommige vogels is de roep dominanter dan hun zang. Zo stelt de zang van de Ekster (Pica pica)  weinig voor, maar zijn roep des te meer. De Nederlandse dichter Harmen Wind (1945-2010) ziet de roep van de Ekster als het noemen van een naam, althans zo schrijft hij in het gedicht ‘Jarig’.

Daar zit hij, (de jarige) lekker voor het raam.
Terwijl hij luistert naar de mussen
en naar de ekster die zijn naam
noemt: Izaäk, ………

Minotaur Shock, een componist die onder deze schuilnaam electronische muziek maakt heeft een cd gemaakt met de titel Chiff-Chaffs and Willow Warblers. Hierop staat het nummer Four Magpies. Roepen deze Eksters ook echt Izaäk? Het nummer is helaas niet You Tube maar wel elders op internet (Grooveshark, Spotify) te vinden. Met een beetje googlen is de vraag zonder moeite te beantwoorden.


Foto: Ruiende ekster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten