woensdag 27 augustus 2014

VOGELREGISTERS OM TE HERDENKEN

Niet alleen je neus, maar ook je oren kun je achternagaan. Dat laatste hebben wij gedaan tijdens onze vakantie in Italië. Aanleiding was een zeer positieve recensie in de Volkskrant van een cd met orgelmuziek van Muffat. Het orgel waarop dit werd uitgevoerd stond in Giove, een plaats in Umbrië niet ver van onze al eerder geplande route.
Het bezoek aan deze plaats leverde een ontroerende ontmoeting op. Via de pastor van de Santa Maria Assunta waar dit orgel in 1999 is neergezet konden we een afspraak maken met Gianluca Chiodi, de vaste organist van de kerk. Vanwege mijn liefhebberij was ik vooral geïnteresseerd in de twee vogelregisters usignoli (nachtegalen) en passeri (mussen). Deze werden ons uitvoerig gedemonstreerd waarna we het bijzondere verhaal van dit orgel vernamen. Het is aan de kerk geschonken door de familie Chiodi die hiermee de dood van hun zoon Gabriele, broer van Gianluca, wilden herdenken. Deze kwam op 18-jarige leeftijd op tragische wijze om bij een verkeersongeluk.
Alles aan deze schenking is symbolisch. Het orgel omdat Gabriele veel met muziek had, 18 orgelregisters om zijn leeftijd aan te geven en twee vogelregisters om eraan te herinneren dat hij een natuurliefhebber was.
Op een plaquette in de kerk is een toelichting op het ontstaan van het orgel gegeven. Die begint met de zin ‘ Gabriele non e morto e entrato nella vita’ . Hij is niet dood maar in (ons) leven gekomen. Met deze zin in het hoofd konden we luisteren naar Gianluca die voor ons ‘Ich ruf’ zu dir, Herr Jesu Christ’ van Bach speelde.
Zo kwam Gabriele Chiodi ook in ons leven.

De Santa Maria Assunta, Giove

Gianluca Chiodi vult het nachtegaalregister

Het orgel

Georg Muffat – Complete Apparatus Musico-Organisticus. Adriano Falcioni.
Zie ook het blogbericht van 22 oktober 2013 "Twitterende orgels".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten