dinsdag 21 januari 2014

DE BLUES IN JANUARI

Vanmorgen voor het eerst de Grote Lijster (Turdus viscivorus) in ‘ons’ park gehoord. Dat wil niet zeggen dat de lente nu echt voor de deur staat. De Grote Lijster is standvogel en is soms al eerder te horen. De zang lijkt erg op die van de Merel maar is eentoniger, zonder hoge uithalen. Omdat zijn territorium veel groter is draagt de zang veel verder.


Foto: Grote lijster

Er is mij helaas geen muziekstuk bekend waarin de zang van de Grote Lijster (Turdus viscivorus) bewust wordt opgevoerd*.
Jan Hanlo heeft een gedicht geschreven waarin hij de zang vergelijkt met de melodie van de Saint Louis Blues. Uiteraard heeft onze vogel niet model gestaan voor deze compositie, maar de vergelijking is erg treffend. Luister maar eens naar de Grote Lijster op een van de aanbevolen sites en vervolgens naar de uitvoering van de blues door Louis Armstrong en je haalt de zang van beide vogels nooit meer door elkaar.

Aanvulling dd. 28 februari 2014
*Natuurlijk wel. Hij zit in het deeltje La Buse Variable (De Buizerd) uit Messiaens Catalogue d'Oiseaux. In de uitvoering van Haakon Austbo hoor je hem na 2.50, 3.00, 3.15, 3.45, 4.11 en 6.40.
Herken de blues!
In zijn Reveil des Oiseaux is de zang ook verwerkt (in deel 1 na de derde beurt van de Cetti's zanger via de klarinet) maar moeilijk te herkennen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten