dinsdag 7 januari 2014

MUZIKAAL GEROFFEL ALS LENTESIGNAAL

Gisteren voor het eerst dit jaar de Grote Bonte Specht horen roffelen. Ornitologen beschouwen deze roffel als de zang van de specht. Ze heeft immers dezelfde functies: territoriumafbakening en beïnvloeding van een vrouwtje. Overigens roffelen vrouwtjesspechten om vergelijkbare redenen ook.

Foto: Mannetje Grote Bonte Specht

Een beetje drummer kan al gauw de zang van een specht nabootsen. Toch is er minder spechtenzang bewust in muziek verwerkt dan men zou verwachten. Mij zijn drie voorbeelden bekend: het hard-technonummer Woodpecker van de Servische groep Razzlog (niet op YouTube), het deel The Woodpecker uit de eerder genoemde Musical Toys van Goebaidoelina en een van de laatste maten uit Reveil des oiseaux van Olivier Messiaen (op het woodblock).
De eerstgenoemde titel is meer bedoeld als karakteristiek van het stuk. Voor een specht duurt de roffel ook veel te lang. De twee laatste stukken verwijzen echt naar de specht. De Grote Bonte Specht (Dendrocopos major) van Messiaen houdt zich keurig aan zijn maximumtijd van 1 seconde. Welke specht Goebaidoelina bedoelt is niet bekend. Gezien de voorgeschreven duur van de roffel in de partituur, ongeveer 1,3 seconde, zou het een Kleine Bonte Specht (Dendrocopos minor) kunnen zijn. Geen zeldzaamheid in Rusland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten